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You asked for the following information from the Ministry of Justice (MOJ):
“Details of the extent of any Lawful or Legal authority (implied or otherwise) that G4S security service personnel may exercised over members of the public at or within the confines of public property controlled by HMCTS Wales.”
I can confirm that the MOJ holds the information you requested and I am pleased to provide this to you as follows. Court Security Officers (including HM Courts and Tribunal Service  Wales) are afforded powers in accordance with sections 52 - 55 of the Courts Act 2003, details of which are attached as an annex to this reply. 
You have the right to appeal this decision if you think it is incorrect or if your request has been handled incorrectly. Details can be found in the ‘How to Appeal’ section attached to this letter.
Disclosure Log
​
You can also view information that the MOJ has disclosed in response to previous Freedom of Information requests. Responses are anonymised and published on our on-line disclosure log which can be found on the MOJ website:
https://www.gov.uk/government/organisations/ministry-of-justice/series/freedom-of-information-disclosure-log
Annex
The Courts Act 2003 – Section 52 to 55

Section 52 - Powers of Search
(1) A court security officer acting in the execution of his duty may search:
(a) any person who is in, or seeking to enter, a court building, and 

(b) any article in the possession of such a person. 
(2) Subsection (1) does not authorise the officer to require a person to remove any of  

      his clothing other than a coat, jacket, headgear, gloves or footwear. 
(3) In this Part “court building” means any building: 
(a) where the business of any of the courts referred to in section 1 is  

                 carried on, and 
(b) to which the public has access.
Section 53 - Powers to exclude, remove or restrain 
(1) A court security officer acting in the execution of his duty may exclude or remove 
     from a court building, or a part of a court building, any person who refuses:

(a) to permit a search under section 52(1), or 
(b) to surrender an article in his possession when asked to do so under  

     section 54(1). 
(2) A court security officer acting in the execution of his duty may: 

(a) restrain any person who is in a court building, or 
(b) exclude or remove any person from a court building, or a part of a court  

                 building, 
if it is reasonably necessary to do so for one of the purposes given in subsection (3). 
(3) The purposes are:
(a) enabling court business to be carried on without interference or delay; 
(b) maintaining order; 
(c) securing the safety of any person in the court building. 
(4) A court security officer acting in the execution of his duty may remove any person  

     from a courtroom at the request of a judge or a justice of the peace. 
(5)The powers conferred by subsections (1), (2) and (4) include power to use 
     reasonable force, where necessary.
Section 54 - Surrender & Seizure of Articles
(1) If a court security officer acting in the execution of his duty reasonably believes   

     that an article in the possession of a   person who is in, or seeking to enter, a   

     court building ought to be surrendered on any of the grounds given in subsection 
     he must ask the person to surrender the article. 
(2) If the person refuses to surrender the article, the officer may seize it. 
(3) The grounds are that the article:
(a) may jeopardise the maintenance of order in the court building (or a part of  

      it)
(b) may put the safety of any person in the court building at risk, or 
(c) may be evidence of, or in relation to, an offence.
Section 55 - Powers to retain articles surrendered or seized
(1) Subject to subsection (2), a court security officer may retain an article which  

      was:
(a) surrendered in response to a request under section 54(1), or 
(b) seized under section 54(2), 
until the time when the person who surrendered it, or from whom it was seized, is leaving the court building. 

(2) If a court security officer reasonably believes that the article may be evidence of, 
      or in relation to, an offence, he may retain it until:

(a) the time when the person who surrendered it, or from whom it was seized,  

     is leaving the court building, or 
(b)the end of the permitted period, 
whichever is later. 
(3) “The permitted period” means such period, not exceeding 24 hours from the time 
     the article was surrendered or seized, as will enable the court security officer to  

     draw the article to the attention of a constable.

 

