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Consultation Questions: England and Wales  

Repeal of the Pedlars Acts:  

Question 1: Do you agree with the proposed repeal of the Pedlars Acts 1871 and 1881 
UK-wide?  

No.  The existing Pedlars Acts may not meet the requirements of the ESD 
but it is useful to have a certificate available so that pedlars can be 
identified, firstly for the consumer but also for the Local Authority if a 
prosecution is being considered whether for street trading or Trading 
Standards purposes; i.e. there is a requirement in the Pedlars Acts for the 
pedlar to produce their certificate.  The complete repeal of the Pedlars 
Acts will effectively give licence for anybody to trade on the street, or 
house-to-house, with complete anonymity.   

Question 1.3:  Do you consider that repeal would have an impact on any other 
organisation, individual or group? If so, please provide details of that 
organisation etc and what you consider the impacts on them would be.  

Not aware of anyone. 

Question 2:  Do you agree with our proposed new definition of a pedlar for the 
purposes of the pedlar exemption from the “national” street trading regime 
in England and Wales? Please fully explain your reasons for agreeing or 
disagreeing with any element of the proposed definition. Street Trading 
and Pedlary Laws – Compliance with the European Services Directive 33  

Under paragraph 1.16 (clause (2B)(b)(ii)) the maximum dimensions of the 
receptacle are larger than we would like.   

Paragraphs 1.20 to 1.23 define the general limitations on times and 
distances for pedlar activity.  Our experience is that illegal street traders 
will comply with the existing regulations when they are being monitored.  
They are less scrupulous when they believe they are not being monitored.  
Unfortunately the proposals will make it more difficult to monitor activities 
as follows: 

The drafted clause (2C) makes reference to a location occupied by a 
trader ‘with a view to trading’.  The trader may occupy this location for up 
to 10 minutes.  However, this is then undermined by clause 2(E) which 
allows a trader either to remain static or to trade in another location.  Is this 
a location where a trader ‘does not have a view to trading’ or would it be a 
second location ‘with a view to trading’?  It is not beyond anyone’s 
imagination to see how this clause may be manipulated, we have seen 
such things enacted under the existing legislation with faux customers 
being employed to extend the amount of time an existing pedlar can 
remain stationery.   

At the conclusion of 10 minutes paragraph 1.21 of the consultation states 
that a trader should then move on (at a reasonable speed) to a location at 
least 50 metres away.  The proposed clauses in Appendix A do not make 
any reference to the speed at which a trader should travel, let alone what 
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may be considered a reasonable speed, so this part of your paragraph 
holds no weight.  However, the 50 metre distance is also undermined by 
clause 2(E) which allows a trader to stop if approached by one or more 
customers and provided that he leaves the location as soon as he has no 
more customers.  How far should the trader now travel?  50 metres from 
the original location or the secondary location?  Paragraph 1.23 is not 
explicit on this point and the proposed clauses are even less explicit.   

We believe that the 50 metre movement requirement is too short and this 
has been considered previously in relation to the Bournemouth and 
Manchester Acts.  Parliament decided that 200 metres was a more 
appropriate distance of travel and we would agree with this.   

It is understood that the proposals attempt to clarify the definition of a 
pedlar but it does not really improve on existing case law.  The clauses in 
Appendix A are open to interpretation and therefore may be implemented 
in different ways in different authorities.  The lack of clarity would make it 
difficult for a ‘genuine’ pedlar to comply with the proposals and almost 
impossible for an enforcing authority to monitor, particularly when 5 or 6 
pedlars may be operating in a Town or City on the same day.   

Amendments to Schedule 4 to the LG(MP)A  

Question 3:  If you are a local authority, do you envisage that there might be 
circumstances in which you would be able to designate a street as a 
licence/ consent street in relation to established traders but not in relation 
to temporary traders? (paragraphs 1.25 – 1.27)  

Nottingham designates it streets either as consent or prohibited streets.  
Streets are designated for reasons of public security or the protection of 
the environment, which applies to both established and temporary traders. 

The regulations are silent on the definition of a prohibited street, does this 
mean that BIS are satisfied that the designation of a street as prohibited 
applies equally to established traders and temporary traders. 

Question 4:  Do you agree that only one photo needs to be submitted with street 
trading applications which are made electronically? (see paragraph 1.28 
above)  

Yes. 

Question 5:  Do you agree with the proposal to replace the mandatory refusal ground? 
If not, please explain why you do not think that the 1933 Act provides 
adequate protection and why the minimum age requirement of 17 needs to 
be retained. (Paragraph 1.32).  

The proposal is agreed in principle.   

Question 5.1:  If you are a local authority, can you indicate the approximate number of 
applications you would expect to be made from those under 17 years of 
age?  
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We would not anticipate a huge increase in applications from 16 and 17 
year olds.   

Question 6:  Would it be helpful for BIS to issue guidance on the circumstances in 
which the discretionary grounds in 3(6) (a), (d), (e) and (f) can be used? 
(see paragraphs 1.33 and 1.34 above).  

Nottingham City Council do not issue street trading licences so this is not 
relevant to us at the moment, however, it would probably be useful for BIS 
to issue guidance for those authorities that do.   

Question 7:  Do you think there are any circumstances in which the existing paragraph 
3(6)(b) ground could be used compatibly with the Directive and, if so, 
please give reasons. (see paragraphs 1.36 -1.37).  

Paragraph 3(6)(b) only applies to licence streets and the City Council only 
designate streets as either consent or prohibited streets.  The Council 
have a policy of only allowing certain goods to be sold from consented 
pitches in the City Centre; namely Ice Cream, Flowers, unprepared Fruit 
and Vegetables, Hot potatoes and seasonal goods.  The purpose of the 
policy is to ensure that street trading enhances the public realm rather 
than duplicating the existing retail offer in the City.   

Question 7.1:  Do you consider that it is necessary to insert a new replacement 
“suitability” refusal ground into paragraph 3(6)? (see paragraph 1.38)  

See 7.2.   

Question 7.2:  In relation to this new ground, can you tell us:  

(i) In what circumstances you would use this ground and how often?  

(ii) Whether this ground would produce costs on you as a local 
authority, or on you as a business and what these costs are likely to 
be?  

Nottingham City Council wouldn’t use this ground as it relates to licence 
agreements rather than consents. 

Question 7.3:  Would it be helpful for BIS to issue guidance on the circumstances in 
which this replacement ground could be used?  

Guidance is always useful if it is clear and concise.  

Question 8:  Do you think there are any circumstances in which either of these grounds 
could be used compatibly with the Directive in relation to temporary 
traders? (see paragraphs 1.39 -1.42)  

These paragraphs were included in the original legislation to prevent street 
traders from holding monopolies on street trading licences or ‘shutting out’ 
competitors.  That is to ensure that all pitches were fully occupied and not 
just traded on the peak days (perhaps Saturdays or market days).  
However the repeal of these grounds would open up the possibility of 
someone obtaining a licence but only operating on certain days and 
thereby denying new street traders the opportunity to trade.  The repeal of 
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paragraph 3(6)(c) may act against the interests of temporary traders if 
established traders hold pitches that they do not utilise fully.   

Question 8:1: Do you think it would be preferable to pursue our proposed approach of 
expressly preventing the grounds from being used in relation to temporary 
traders or to repeal the grounds completely?  

The Council would not want to operate two levels of street trading.  It is 
likely that the Council would frame its policy around the least stringent 
grounds i.e. based on ESD in relation to temporary traders. 

Question 8.2: Will local authorities continue to use these grounds in relation to 
established traders?  

Not applicable. 

Question 8.3: Do you foresee any difficulties with our proposals to limit the 
circumstances in which these grounds could be used in relation to 
established traders?  

No. 

Question 9: Do you foresee any problem resulting from the proposed repeal of 
paragraph 3(8) of Schedule 4 to the LG(MP)A? (see paragraph 1.43)  

This is mainly a transitional arrangement from local Acts to the LG(MP)A.  
The repeal of this would have an effect on a one time only basis.   

Question 9.1: Do you agree with our assumption that those who may benefit from this 
provision are more likely to be UK nationals than nationals of other 
Member States?  

Yes, but once the LG(MP)A has been adopted there will be no affect.   

Question 10: Do you foresee any problems with our proposal to give local authorities 
flexibility to grant licences for longer than 12 months or indefinitely? (see 
paragraphs 1.44 – 1.47)  

The prospect of indefinite licences seems to restrict the opportunities for 
new applicants and seems to act against the principles of the ESD.   

If you are a local authority can you further tell us  

Question 10.1:  Whether lengthening the duration of licences would have a positive, 
negative or neutral impact on the ability of new street traders to obtain 
licences to trade in your licence streets?  

Assuming that there is only a limited number of street trading pitches 
available the lengthening of licence would have a negative impact on new 
street traders applicants.   

Question 10.2:  

(i) Whether you are likely to issue licences for more than a 12 month 
period of indefinitely?  
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(ii) If you are likely to issue licences for a defined period which is longer 
than 12 months, what period you are likely to choose?  

We would probably retain a 12 month agreement period.   

Question 11:  Would it be helpful for BIS to issue guidance as to how the PSR may affect 
a local authority’s ability to use some or all of the revocation grounds 
contained in paragraphs 5(1)( a) to ( c) in relation to established 
traders/temporary traders? (see paragraphs 1.48 – 1.50)  

Yes. 

Question 11.1:  Do you think there are circumstances in which the paragraph 5(1)(d) 
ground could be used compatibly with the Directive in relation to temporary 
traders?  

If an established trader fails to use their licence and the licensing authority 
were not able to revoke the licence this could limit the opportunities for 
temporary traders to trade.   

Question 11.2:  Do you think it would be preferable to pursue our proposed approach of 
expressly preventing that ground from being used in relation to temporary 
traders or to repeal the ground completely? Will local authorities continue 
to use that ground in relation to established traders?  

It would be preferable to retain the revocation grounds when related to 
established traders.  

Question 11.3:  Do you foresee any difficulties with our proposals to limit the 
circumstances in which that ground can be used in relation to established 
traders?  

As above.   

Question 12:  Do you foresee any problems with our proposals - Street Trading and 
Pedlary Laws – Compliance with the European Services Directive 35  

(i) To disapply regulation 19(5) of the PSR where a mandatory ground 
for refusal of the application exists; or  

(ii) To leave it to local authorities to decide whether to put 
arrangements in place to disapply the regulation in other 
circumstances, or to specify what conditions will automatically 
attach to a licence which is deemed to have been granted under 
regulation 19(5)? Please give reasons for your views (see 
paragraphs 1.51 – 1.53)  

Nottingham City Council do not see any problem with the disapplication of 
regulation 19(5) of the PSR. 

Question 13:  Do you foresee any problems with our proposals to allow local authorities 
to relax the prohibition in paragraph 7(7) in its entirety where appropriate? 
(see paragraphs 1.54 -1.57)  

No. 
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Question 14:  Do you foresee any problems with our proposals to amend paragraph 
10(1)(d)? (See paragraph 1.59 above)  

No. 

Questions 15 to 17 are responded to in a separate document prepared by Sharpe 
Pritchard on behalf of Nottingham City Council and others.   

 


