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Dear Sir

Implementing a capital gains tax charge on non-residents

We refer to the consultation document published on 28 March 2014 entitled “Implementing a capital gains tax
charge on non-residents.” In this response we will be focusing on question 8. In relation to the other
questions we are in agreement with the British Property Federation response.

Our perspective is that of lawyers who advise on commercial property transactions, including commercial
residential transactions. In summary, our concern is that consequential changes needed to introduce this
charge are far greater than the consultation document anticipates, especially if HMRC wishes to avoid
challenge to the new rules in the CJEU. This is because of mismatches between the corporation tax on
chargeable gains and the CGT regimes.

In particular, we are not convinced that introducing a tailored rate of CGT for non-resident companies will
avoid the need to substantially revisit the rules governing tax deductibility of debt related costs for non-
resident companies and to significantly amend the CGT group relief rules.

Question 8: What are the likely impacts of charging gains (and allowing losses) incurred on
disposals of residential property by non-residential property companies that are not already
operating a trade in the UK?

There is likely to be an impact on the mechanisms used for funding commercial residential property
investments by non-resident companies, including student accommodation.

This is because the differences between the UK corporation tax and CGT rules mean that non UK resident
companies will arguably be discriminated against under the new regime by being unable to use carried
forward non trading debits against any chargeable gain and being unable to set off premiums paid on the
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discharge of a debt secured on the property against the chargeable gain.

These concerns are best demonstrated by discussing third party mezzanine finance which is often used in
real estate transactions. There are several variants which can be used here. Often interest on the mezzanine
finance will be rolled up while surplus income over the interest on the bank debt is used to pay down the
principal of the bank debt. This may be combined with a redemption premium so that, in addition to the
interest paid on the mezzanine loan, at a time of repayment the debtor pays to the lender an amount
determined by reference to the price at which the property was sold or the value which was attributed to the
property when determining the price paid for the shares in the property owning company. Alternatively there
may be a fixed amount of interest which must be paid in any event and additional interest the exact amount
of which will be determined by reference to the price at which the property was sold or the value which was
attributed to the property when determining the price paid for the shares in the property owning company.
Often this additional interest will be capped. A commercial justification for such a premium or additional
interest is that it reflects the commercial risk that a mezzanine lender may not receive repayment of the
principal amount lent. These sums can be fairly substantial.

Treatment of UK resident companies

The payment of a premium or additional interest will not be a cost of disposal for the purposes of corporation
tax on chargeable gains. This is because under section 38 TCGA it is not a cost incurred on the acquisition
or enhancement of an asset and it is not an incidental cost of disposal. However, it should, at least if paid to
a UK corporation tax payer be a non trading debit and thus capable of being offset against chargeable gains
to the extent that it is not treated as a distribution. This is because it should be treated either as an expense
incurred directly in bringing a loan relationship into existence (see section 307(4) CTA 2009) under the loan
relationship rules (e.g. arrangement fees) or as a payment under the loan relationship (e.g. payment of
premium on repayment linked to value of property), assuming that the premium/additional interest is not in
excess of a reasonable commercial return and disallowed as a distribution. Care does need to be taken in
structuring the terms of such loans in order to ensure that a deduction is available, but in practice this is
achievable.

In the case of a UK resident property company, any excess of non-trading debits over non trading credits can
be set against total profits (which includes capital gains - see sections 4 and 1119 CTA 2010) of the
company for the period in which the loss is made (see section 459 - 461 CTA 2009) and if not otherwise
used can be carried forward and set against non-trading profits of the succeeding accounting period (see
section 457 and 458 CTA 2009). Non trading profits means so much of a company's profits as do not consist
of trading income (see section 457(5) CTA 2009) so includes capital gains. Therefore any otherwise unused
deductions for interest and a premium are capable of being offset against the chargeable gain.

Current treatment of non-resident companies

For a non-resident company section 58 ITTOIA provides that any costs of repaying a loan which are
attributable to being repaid at a premium are not deductible for income tax payers. Therefore a premium
payable on redemption would prima facie not be deductible. Even if it were, there is no provision which would
allow a non-resident property investment company to set any unused interest deduction against any
chargeable gain.

Currently as a non-resident company holding real estate as an investment is not subject to UK tax on
chargeable gains and often the interest payable on bank and mezzanine debt shelters most of the income
derived from the real estate, it normally does not matter that no deduction is available for the premium.
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Impact of proposed change in rules

The current proposed changes would result in the non-resident company’s gain being calculated ignoring
any premium paid on redemption of the loans and without any ability to set off any unused interest
deductions.

Therefore on an ongoing basis non-resident companies will be disadvantaged because UK resident
companies will be able to obtain an effective tax deduction for a greater proportion of their borrowing costs
than non-resident companies. It is far from clear to us that being taxed at a lower rate of tax will compensate
for the risk of being taxed on a gain in excess of the economic profit (if any) made. It certainly seems odd
that the choice of using a UK resident or a non UK resident company may depend on whether or not
mezzanine finance needs to be obtained to fund the acquisition and whether the anticipated profits mean
that the lower rate of tax compensates for not obtaining a tax deduction.

It should also be borne in mind the new rules will potentially impact on existing commercial funding structures
which were put in place at a time when no UK CGT charge was envisaged. At that time there would have
been no need to ensure that a payment was an incidental cost of disposal within the meaning of section 38
TCGA 1992 or that any form of tax deduction be obtained for the payment. While this may not be a
significant issue if a disposal takes place shortly after April 2015 because the proportion of the gain subject
to tax should be comparatively small, this will become increasingly important especially if the business plan
envisages or market conditions mean that a disposal will not take place for a few years.

In considering the implications for property companies of the changes to the rules we have become
conscious that there are situations where we can envisage that the best advice we could give to clients is
that with effect from April 2015 they should consider making a company UK resident if they wish to avoid a
mismatch between commercial and taxable profits. This raises the question of whether the combination of
the new CGT rules and the current debt rules is EU compliant.

Often with UK rules that are of doubtful compliance with EU principles, taxpayers and their advisers will
structure transactions so as not to risk the costs and delay of litigating the point.

However, the position is likely to be different here. First, it is possible that there will be some post 2015
disposals in relation to properties acquired pre 2015 where enough additional tax will be in question to make
litigation worthwhile. In particular, where mezzanine loans were taken out during 2013 and a business plan
assumes a disposal between 2018-20 a significant part of the gain will be taxed under the new rules and the
absence of an effective deduction for any redemption premium/additional interest will be important. For
example, if a £200m property is acquired and £40m of the cost is financed with mezzanine debt which
envisages that on exit up to an addition 10% per annum interest will be payable then after 5 years of
compounding there will be up to around £12.2m of payments due which will reduce the economic profit but
not the taxable profit.

Second, existing non-resident mezzanine lenders may find that their business model is sufficiently
compromised to justify challenging the position or supporting a borrower's challenge of the position.

There is therefore a real risk that taxpayers will have a financial incentive to challenge the existing UK rules
as being discriminatory or breaching the freedom of establishment rules.

An additional risk for HMRC of not addressing this issue now is that the provisions of CTA 2010 which
disallow a deduction for distributions only apply to corporation tax paying companies so if it was held that
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disallowing an effective deduction for a premium paid on redemption was against EU law, HMRC may not be
able to rely on CTA 2010 to disallow a deduction because it exceeded a reasonable commercial return.

Group relief rules

As the proposed rules apply to commercial residential property arrangements, it is more likely that there will
be or have been intra-group transfers of property investments. It would be helpful if the treatment of such
transfers could be confirmed as part of the next stage of the consultation process.

Section 171 TCGA means that intra-group transfers of chargeable assets are at no gain no loss. For these
purposes group members must either e UK resident or within the charge to corporation tax on chargeable
gains if non- resident. Currently as there is no need for the point to be governed the relief does not apply to
transfers to and from companies which are not subject to corporation tax on chargeable gains.

We are assuming that it is not currently proposed that transfers of real estate between non-UK resident
companies which are not subject to corporation tax and UK resident companies of real estate will fall within
section 171 because the differential tax rate would unduly favour transfers to non-residents. While it is less
clear that there would be a policy reason for preventing transfers to UK resident companies from non-
resident group companies, it would we suspect be problematic to have such a clearly discriminatory
provision. Even in light of the fact that the relief would also not apply on transfers from UK corporation tax
paying companies to non-residents, we trust that HMRC are convinced that restricting group relief to
corporation taxpayers can be justified under EU law.

In the case of non-resident groups we believe that an equivalent of section 171 TCGA should be available
for intra group transfers between non-resident companies as there seems to be no good reason for intra
group transfers within non-resident groups to be treated less favourably than transfers between UK resident
groups. Section 14 TCGA perhaps offers a relatively painless template for legislation and demonstrates that
there is an existing policy of not imposing tax in respect of transfers between non-resident group members.

We note that section 171 (2) (ba) contains a provisions disapplying ATED related-gains and losses from the
group relief regime. We assume that this was for a specific reason linked to the ATED regime and would not
be repeated for these purposes.

Loss surrenders

Section 171A TCGA allows losses/gains to be reallocated within a UK CGT group. It requires the gain or loss
to be subject to corporation tax in order for the legislation to apply and so prima facie would not apply to
allow reallocation of losses/gains on disposals of chargeable assets between non corporation tax paying
group members or between corporation tax and non-corporation taxpayers.

We believe that it would be appropriate to extend section 171A to specifically apply to allow members of non-
resident groups to reallocate gains/losses on chargeable assets between themselves.

Section 13 TCGA 1992

Currently there is no general exemption that if UK tax is paid then no charge to tax will arise under section 13
TCGA on UK resident shareholders in a non-resident company. There are specific exemptions in section 13
for gains chargeable under sections 10B (non- resident companies with a UK PE) and section 13 (1A) (ATED
gains) and while it is not mentioned in the consultation, we would assume that one will be introduced. If there
is a tailored rate of tax there may still be some differential tax advantage in using a non-resident company,
but we cannot see that this justifies a higher overall charge of tax to be suffered.
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Time Apportionment

We note that the current consultation does not discuss the basis on which gains will be apportioned where a
property was held prior to April 2015. We are assuming that the ATED model of rebasing to market value as
at April 2015 with an option to elect for time apportionment will be chosen, but it would be useful if this could
be confirmed.

Q13: Do you believe that solicitors, accountants or others should be responsible for the
identification of the seller as non-resident, and the collection of the withholding tax? If not, please
set out alternative mechanisms for collection.

We are not convinced that a withholding obligation is necessary or appropriate. Even if it is considered
necessary, it seems inappropriate to link it to the SDLT return as that is the responsibility of the buyer's
solicitor who has no contractual relationship with the tax payer.

In relation to commercial investment in residential real estate there may be unfortunate commercial
implications because the withholding obligation might mean that it was not possible for a borrower to comply
with its obligations to bank lenders. Thus if there was, for example, a 10% withholding obligation and the
seller was required to pay the entire amount of the sale proceeds to the bank then it would have to find an
extra 10% of the price to pay the bank before the bank would release the charge and allow completion to
take place.

Commercially a clash between a withholding obligation and the banking documentation could arise if the
property had declined in value since acquisition (but by law an initial withholding was still required) or
because the property being disposed of represented a part of a larger portfolio on which the lending was
secured. At the very least there would be a cash flow cost in a borrower obtaining funding to meet the
difference and it is possible that this might result in certain deals being unable to go ahead. It may also mean
that on an ongoing basis it is less attractive for banks to lend to non-resident companies than to UK resident
companies.

While for post 2015 loans no doubt banking documentation and practice will change to meet the issues, the
proposals will impact on loans made before any withholding obligation had been proposed.

Q15: Do you think that the government should offer the option of paying a withholding tax alongside
an option to calculate the actual tax due on any gain made from disposal, within the same time
scales as SDLT?

It is far from clear to us that the option will be taken up other than in exceptional cases

If the collection mechanism is linked to the SDLT return, this requires a buyer’s solicitor not only to establish
whether or not a seller is non-resident but also to work out the seller's tax liability. It seems unlikely to us that
any solicitor acting for a buyer of residential property would be willing to do so or to rely on a representation
by the seller as to the amount of tax payable. We assume that if a solicitor under-deducts then HMRC would
look to the solicitor to account for the tax and even if there was a reasonable mistake defence, it would
clearly be safer for the solicitor to withhold at the flat rate.

If you have any questions or wish to discuss any of the points raised in this submission, please contact either
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Yours faithfully

King & Wood Mallesons LLP
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