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Freedom of Information Request 
Dear 
you asked for the following information from the Ministry of Justice (MoJ):

“It has been released that many councils around the UK are issuing court summons on the courts behalf, when dealing with council tax issues. Under the FOI act request I would like to request the following:

1.) What statue authorizes a council to produce a court summons, on the courts behalf? (please provide what act along with relevant sections).

2.) What statue or other form of legal empowerment, allows a court to come to an agreement with a council, to allow the a council to issue summons on the courts behalf.

I am not seeking legal advice, only clarification as to where the authority to allow such practise comes from. I ask not to be vexatious, but ask because my own research shows that statue law permits courts themselves to issue a court summons, but makes it a criminal offence for anyone else to send paper work that appears to be from a court, when it is not, otherwise such actions would be fraudulent in nature.”
Your request has been handled under the Freedom of Information Act 2000 (FOIA).

I can confirm that the department holds information that you have asked for, and I am pleased to provide this to you. 
Question 1

There is no statute which authorises (or prevents) a council preparing a summons on the court’s behalf. Under section 51 of the Magistrates’ Court Act 1980 (http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1980/43/section/51), a person can apply to the Magistrates’ Court for a summons. If it is granted, it is customary that the person applying drafts their own summons, which in the case of Council Tax is the Local Authority.   
Question 2

There is no statute which authorises a summons to be issued by the Local Authority. The summons is issued by the court when the application is approved and endorsed by a Legal Adviser and the Council informed of the outcome of their application.  

As explained above, the summons may then be printed by the complainant and that is now the normal custom in relation to all summonses.  

It is the responsibility of the person applying for a summons to serve it on the respondent and Rule 99 of the Magistrates’ Courts Rules 1981 (attached at Annex A) sets out how that may be done, which includes by post.  There is no agreement between courts and local authorities to do this, as it is the legal duty of the local authority in every case.    
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